Gyventojai patys nebeįveikia peršalimo – jiems skiriami receptiniai vaistai

Peršalimo ligų sezonas šiais metas prasidėjo itin anksti – aktyviau rūpintis peršalimu imta jau nuo rugpjūčio mėnesio pradžios. Pastarąsias keletą dienų įsigyjamų receptinių vaistų peršalimui gydyti kiekis pernai metų ribas viršija beveik 50 proc., informuoja vaistinių tinklas „Eurovaistinė“.

a248a072a01a42c7a7f832054c11f737
Vaistų be recepto neįprastai daugiau buvo įsigyjama nuo pat rudens pradžios, tačiau pastarosiomis dienomis šie rodikliai šoktelėjo į viršų. „Eurovaistinės“ duomenimis, palyginus su praėjusiais metais, rugsėjo mėnesį vaistai nuo peršalimo buvo perkami beveik penktadaliu dažniau. Pikas pasiektas priešpaskutinę mėnesio savaitę – rugsėjo 19-25 dienomis net 47,5 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu parduota receptinių vaistų.
Anot vaistininkų, duomenys signalizuoja, kad žmonėms nebepavyksta įveikti ligos savarankiškai, jie kreipiasi į gydytojus, kurie skiria stipresnių, receptinių, vaistų. „Eurovaistinės“ vaistininkė Valda Pulauskienė sako, kad peršalimo gydymo metodas visų pirma priklauso nuo to, ar pacientas turi temperatūros.
„Dėl peršalimo į vaistinę užsukančių klientų antplūdį vaistinėje jaučiame nuo rugsėjo pradžios. Žmonės skundžiasi, kad kamuoja sloga, kosulys, „laužo“ kaulus. Didžiausią įtaką šiuo metų laiku turi temperatūrų skirtumas – šalti rytai ir vakarai, todėl pastebime, kad peršalimo simptomais dažniausiai skundžiasi jaunimas, kurie paprastai mėgsta „išsirengti“, žmonės, grįžę po atostogų iš šiltesnių kraštų, ir visi, kurių imunitetas nusilpęs“, – sako vaistininkė V. Pulauskienė.
Anot jos, jei pacientas nesiskundžia pakilusia temperatūra, visų pirma siūloma ilsėtis, gerti daug šiltų skysčių.
„Jei pacientas nesiskundžia pakilusia temperatūra, svarbiausia skirti laiko poilsiui, vartoti nebent silpnesnius vaistinius preparatus. Jei yra temperatūros, rekomenduojame kompleksinius vaistus peršalimo simptomams malšinti, kurių sudėtyje yra paracetamolio. Svarbu atminti, jog simptomams pasunkėjus arba per 7 dienas nepalengvėjus ir karščiuojant ilgiau kaip 3 dienas, į gydytoją kreiptis būtina“, – pabrėžia „Eurovaistinės“ atstovė.
Vaistininkų teigimu, peršalimo sezonas Lietuvoje paprastai prasideda rugsėjo pabaigoje ir didesniu ar mažesniu mastu tęsiasi visą rudenį. Antroji didelė peršalimo banga paprastai užklumpa vasario pradžioje ir, šylant orams, palaipsniui mažėja. Vis dėlto šie ciklai kiekvienais metais skiriasi – pavyzdžiui 2014 m. peršalimo mastas buvo sąlyginai nedidelis, tačiau sezonas užsitęsė ilgiau nei įprastai, o praėjusią žiemą daugumą gyventojų ligos užklupo vienu metu, tačiau nesitęsė ilgai ir nepasikartojo.

Daugiau informacijos suteiks
Laura Bielskė Komunikacijos vadovė Mob. tel.: + 370 699 23032 El. p.: Laura.Bielske@eurovaistine.lt


Prienų rajone daugėja susirgimų ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento Prienų skyrius informuoja, kad šių metų 38-osios savaitės duomenimis, pasiektas ne tik gripo sezono sergamumo, bet ir gripo bei ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų (toliau ŪVKTI) epidemijos lygis, nors gripo sezonas kasmet prasideda 40-ąją metų savaitę (2016 m. spalio 3 d.) ir trunka iki 20-osios metų savaitės (2017 m. gegužės 21 d.). Todėl, norėdami išvengti peršalimo ligų, turime susirūpinti savo sveikata jau dabar.

Prienų rajone sergamumas ŪVKTI 2016 m. 38 savaitę pasiekė 116 atvejų 10 000 gyventojų per savaitę. Š.m. 37-ąją savaitę buvo 79 atvejai /10 000 gyventojų. Susirgimų gripu dar neužregistruota. Paskutinių metų duomenimis, sergamumas ŪVKTI pradeda didėti ir pasiekia gripo sezono lygį jau nuo pirmosios rugsėjo savaitės, kai vaikai po atostogų susirenka į kolektyvus.

Geriausias būdas apsisaugoti nuo gripo ir jo komplikacijų yra skiepai. Praėjusias metais sezoninio gripo vakcina gydymo įstaigas pasiekė jau rugsėjo pabaigoje, tikėkimės, kad ir šiemet spalio – lapkričio mėnesiais jau galėsime pasikiepyti, nors skiepytis nėra per vėlu net ir prasidėjus gripo epidemijai.

Šiuo metų laiku galima užsikrėsti ir kitais virusais, sukeliančiais kvėpavimo takų ligas (slogą, sinusų, gerklės ar gerklų uždegimą ir kt.), kurias lydi daugiau ar mažiau į gripą panašūs simptomai. Nuo šių ligų patariama saugotis ir kitais būdais, pasirenkant paprastas, tačiau gana efektyvias priemones.

Svarbiausios jų yra:

  • Atsparumą ligoms mažinančių situacijų vengimas. Labai svarbu neperšalti, vengti didelių oro temperatūros skirtumų ir skersvėjų, jeigu esate sušilę.

  • Geras patalpų mikroklimatas. Patalpose turėtų būti ne per šalta ir ne per šilta – tinkamas mikroklimatas taip pat gali padėti išvengti peršalimo. Negalima pamiršti natūralaus patalpų vėdinimo, net ir šaltuoju metų laiku. Vėdinti rekomenduojama sudarant skersvėjį, t.y. atidarius langus nors 10 min. Dažnas vėdinimas ir patalpų bei kitų paviršių valymas drėgnu būdu užkerta kelią patalpose esančių virusų plitimui.

  • Tinkama apranga. Drabužiai, liečiantys kūną, turėtų būti iš natūralaus pluošto, nes tik tokie geriausiai padeda išsaugoti šilumą. Reikėtų dėvėti sezonui tinkamus rūbus bei apavą. Šaltu oru, net ir trumpam išbėgant į lauką, reikėtų apsivilkti šiltais drabužiais ir apsiauti tinkama avalyne.

  • Asmens higiena. Geriausia priemonė, norint išvengti ligų, plintančių oru, yra rankų plovimas. Virusus gali platinti sergantys arba užsikrėtę, bet dar nesusirgę asmenys. Todėl patariama vengti čiaudinčių ar kosėjančių asmenų, kurie gali užkrėsti jau turimu virusu. Svarbu nepamiršti kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo ir žinoti, kad saugus atstumas nuo sergančiojo yra ne mažiau kaip 1 m.

  • Sirgti namuose. Pajutus peršalimo simptomus rekomenduojama likti namuose, ne tik dėl to, kad taip greičiau pasveikstama, bet ir dėl kartu dirbančių ar besimokančių asmenų. Net ir į darželį sergantys vaikai neturi būti priimami.

Vilija Matulevičienė
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Kauno departamento Prienų skyriaus vyresnioji specialistė

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *